Третата вълна от коронавирус в България затихва, като натискът върху болниците

...
Третата вълна от коронавирус в България затихва, като натискът върху болниците
Коментари Харесай

Тежките случаи на COVID-19 у нас намаляха до 490

Третата вълна от ковид в България затихва, като натискът върху лечебните заведения продължава последователно да понижава. Въпреки че във вторник нормално случаите скачат поради по-малкото проби през уикенда, през днешния ден те остават на задоволително и от малко малко следено равнище.

Настанените в болница намаляват до 4592 души - минимум от началото на третата вълна на пандемията. За рекорден в последните месеци може да се дефинира и спадът при най-тежките случаи, нуждаещи се от интензивни грижи - 490 на брой. Уви, смъртните случаи отново се усилват, макар че от 6 дни насам намаляваха. Това демонстрират данните от Единния информативен портал, оповестени в среднощ на 18 май 2021 година

677 са новите случаи на ковид у нас за последното денонощие. При направени 16 505 теста това значи, че позитивните проби са 4%. В съпоставяне с през вчерашния ден нарастването е с 526 случая.

Пациентите, които се лекуват в болница, понижават от седмици, като от събота започнаха да слизат под 5000. Днес към този момент нуждаещите се от болнично лекуване са 4592 души. Радващото е, че понижава и броят на най-тежките случаи, които се лекуват в интензивни отделения - 490 души. Излекувани за последнтие 24 часа са 2207 души.

Неслучайно България държи първите места по смъртност. Въпреки по-малкото инфектирани и лекуващи се в болница, смъртните случаи остават все по този начин доста. За последното денонощие са починали 84 души , макар че последните 6 дни те намаляваха и в неделя отбелязахме най-хубавата стойност на тази индикатор - 7 души.

Поставените дози ваксини са 18 236 на брой, като общо от началото на акцията ваксинираните лица стават 1 милион и 135 хиляди.

За разлика от последните два дни, когато у нас имаше области без нито един инфектиран, през днешния ден към този момент всички 28 области у нас записват нови случаи на ковид. Традиционно най-вече са те в София -113, следват Стара Загора - 73, Пловдив - 49, Благоевград - 43, Варна - 40 и др. 

Припомняме, че от през днешния ден се вкарва нов график на имунизиране. От понеделник до четвъртък в имунизационните центрове и при персоналните лекари ще се имунизират хората над 60-годишна възраст, както и хронично болните. В дните от петък до неделя ще могат да се ваксинират всички останали искащи, само че с авансово записан час.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР